Meni Zapri

Od 21. do 31.8.2021 je V Kamniku in Kranju potekalo 20. Svetovno prvenstvo za mladinke in mladince (U-14 in U-18) ter mlajše članice in člane (U-23). V Kamniku smo gostili dekleta, fantje pa so nastopali v Kranju. To je bil do sedaj največji mednarodni dogodek na našem kegljišču. Tekmovanje je potekalo pod okriljem Kegljaške zveze Slovenije.

Organizacija tekmovanja je bila velik organizacijski, pa tudi finančni izziv za naš klub, zato smo se dela lotili že v sredini maja. Treba je bilo izdatno obnoviti kegljišče, ki razen rednih vzdrževalnih del večje obnove ni bilo deležno vse od otvoritve leta 2005.  Zamenjali smo vse keglje in vrvice, namestili nove bočne stranice iz gume, montirali nove položnice in nabavili nove krogle. Naredili smo tudi generalni servis vseh naprav, ter pri tem zamenjali skoraj petino elementov, od mehanskih delov do elektronike. Za povrh smo reševali še težave s programom, ki ni bil zanesljiv. Ker so imele naše reprezentantke od 20.6. dalje vsak vikend treninge, smo moralo poskrbeti, da je bilo kegljišče vedno brezhibno pripravljeno. Vmes smo gostili še reprezentanci Hrvaške in Srbije, s katerimi so naše igralke odigrale prijateljski tekmi. Za tem pa smo izvedli še tradicionalni vsakoletni turnir za Memorial Slavka Šuštarja starejšega. Poleg tega je bilo ogromno dela z organizacijo samega tekmovanja. Morali smo zagotoviti varovanje, zdravniško službo, ekipo za izvedbo hitrih testov, kontrolo upoštevanja PCT pogojev, logistiko prihoda do kegljišča, ureditev parkiranja za tekmovalne ekipe in vsakodnevno dve ekipi za izvedbo tekmovanja (pomoč sodnikom, zapisnikarji na stezah, dežurna servisna služba, sodnik za računalnikom). Večino teh nalog so opravili člani Kegljaškega kluba Calcit Kamnik, pri tem pa ne smemo pozabiti na pomoč in podporo Občine Kamnik z županom Matejem Slaparjem na čelu in Zavodu za turizem, šport in kulturo mesta Kamnik. Za ves trud smo bili nagrajeni že s tem, da je tekmovanje potekalo brezhibno in se je končalo z zadovoljstvom vseh udeležencev. Naj omenim, da so na takih tekmovanjih prisotni trije mednarodni sodniki, delegat Kegljaške zveze in sodnik kontrolor, ki vestno beleži vse morebitne napake. Prav vsi prisotni so pohvalili izvrstno organizacijo in čudovito športno okolje v naročju kamniških planin. Še posebej smo bili veseli izjave glavnega sodnika in kontrolorja g. Milana Mitroviča, ki je dejal, da odkar se udeležuje tekmovanj na taki ravni, kot je Svetovno prvenstvo, ipd., še ni nikjer doživel tako brezhibne organizacije in pa še posebej gostoljubnosti, kot prav tu, v Kamniku, za kar se je še posebej zahvalil. Izrazil je tudi željo, da še kdaj kandidiramo za organizacijo takih tekmovanj, saj bi z velikim veseljem spet prišel v Kamnik.

Slavnostna otvoritev, na kateri je bil glavni govornik župan Kamnika, g. Matej Slapar, je bila 24.8., že naslednji dan pa so s tekmovanjem pričele mladinke in mladinci do 14. leta starosti. Slovenijo sta v tej konkurenci zastopala Brina Janjič in Luka Šimec. Bila sta zelo uspešna, saj sta v štirih disciplinah osvojila kar šest medalj.

Mladinke do 18. leta starosti so nastopala v Kranju. Med njimi je bila tudi naša Tea Repnik, ki je z ekipo osvojila srebrno medaljo, le sedem kegljev za ekipo Hrvaške. Posamezno sta še dve naši dekleti osvojili medalje – srebrno in bronasto. Fantje U-18 so bili še bolj uspešni, saj so ekipno in v kombinaciji postali svetovni prvaki, posamezno (dvakrat) in v tandemu pa osvojili srebro.

Veliko smo pričakovali tudi od naših mlajših članic (U 23), saj imele dva meseca vsak vikend priprave  na to pomembno tekmovanje, poleg tega pa so Slovenijo zastopale tri predstavnice KK CALCIT Kamnik: Tea Repnik, Lea Drnovšek in Tia Schatz.

Tekmovanje se je pričelo z ekipnim delom, rezultati pa so šteli tudi za uvrstitev v kombinaciji.  Med šestimi igralkami, ki so zastopale Slovenijo, sta bili tudi dve iz našega kluba, Tea Repnik in Lea Drnovšek. Tia Schatz ni dobila priložnosti. Tea je nastopila prva in podrla 563 kegljev, kar ob slabših nastopih ostalih ni bilo dovolj za medaljo – osvojile so 4. mesto, 18 kegljev za Madžarsko.

Naslednji dan je bilo na sporedu tekmovanje parov. Slovenija je imela v konkurenci tri pare. V enem je nastopila tudi Tea Repnik, skupaj z Iris Zoran. Kljub zelo dobri igri se nista uspeli uvrstiti naprej, saj sta naleteli na Hrvaški par, ki je odigral še bolje. Edini par, ki se je uvrstil v naslednji krog sta bili Nataša Radič in Špela Kunčič, ki sta na koncu osvojili bronasto medaljo.

V disciplini SPRINT smo imeli prav tako tri predstavnice (žal brez igralk Calcita). Vse tri so izpadle v prvem krogu, medtem ko sta v mešanih parih Iris Zoran in Žiga Požar v Kranju osvojila zlato medaljo.

Zadnje dejanje tega Svetovnega prvenstva je bilo finale posamezno, kamor se uvrsti 24 najboljših iz predtekmovanja. Nastop je štel za uvrstitev posamezno, v seštevku z rezultatom iz ekipnega dela pa je štel za uvrstitev v kombinaciji.  Prav v igri posamezno smo videli možnosti za naši dekleti Teo Repnik in Špelo Kunčič, saj v kombinaciji nista imeli več možnosti za vidnejšo uvrstitev. Žal tudi tu nista bili uspešni in se uvrstili na rep  lestvice.

Fantje so bili v Kranju precej bolj uspešni, saj so osvojili srebrno medaljo ekipno in bronasto v kombinaciji (Miko Steržaj). Žal v reprezentanci ni bilo nikogar iz KK Calcit.

Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani Kegljaške zveze Slovenije, kjer najdete tudi neposredne povezave na video prenose in uradno spletno stran WNBA – NBC.

Avtor: Štefan Flerin

Sorodni članki