Meni Zapri

Od 5. do 9.10. je v bil v Kranju 32. Evropa pokal – klubsko ekipno prvenstvo. V moški konkurenci je sodelovalo 13 ekip, v ženski pa 7. Med njimi sta bili tudi obe prvi ekipi KK Calcit iz Kamnika. Obe naši ekipi to kegljišče kar dobro poznata, zato sta z optimizmom odšli na to mednarodno tekmovanje. Vodja prve moške ekipe Franci Spruk, kot tudi vodja prve ženske ekipe Franci Grubar sta imela za osnovni cilj uvrstitev med štiri najboljše ekipe, potem pa izboljšati rezultat z zadnjega NBC Pokala v Slavonskem Brodu, ko sta obe ekipi zasedli 4. mesto.

Prva dva dneva so bile na sporedu kvalifikacije. Za vsako ekipo je nastopilo šest igralcev, oz. igralk. Prve štiri ekipe z največ podrtimi keglji se uvrstijo v polfinale, ostale gredo domov. V polfinalu se prva ekipa pomeri s četrto, ter druga pa s tretjo. Zmagovalci polfinala se potem borijo za naslov, poraženci pa za 3. mesto.

Moško ekipo Calcita so zastopali: Damjan Hafnar, Igor Zamljen, Matej Turk, Peter Jantol, Gašper Burkeljca, Marko Oman, Štefan Flerin in Gašper Pirman.

Za žensko ekipo Calcita pa so nastopale: Lea Drnovšek, Tea Repnik, Tamara Pevec, Noemi Živković, Irena Koprivc, Tadeja Kokalj, Lidija Pirman in Majda Lužar.

Prvi dan kvalifikacij so pri fantih nastopili Damjan Hafnar, Peter Jantol in Gašper Burkeljca. Damjan se ni najbolje znašel. Podrl je 554 kegljev. Peter je z rezultatom 603 odigral veliko bolje, Gašper pa je podrl celo 605 kegljev. Skupno 1762 je bilo dovolj za tretje mesto.

Pri dekletih so nastopile Tamara Pevec, Noemi Živković in Tea Repnik. Tamara in Tea sta obe s 554 podrtimi keglji odigrali zelo solidno, Noemi pa je s 536 keglji nekoliko razočarala. Kljub temu so bile s skupaj 1644 podrtimi keglji po prvem dnevu na odličnem drugem mestu.

Drugi dan kvalifikacij so pri fantih nastopili Marko Oman, Igor Zamljen in Matej Turk. Marko je  podrl 573 kegljev, Igor pa po odličnem začetku 569 kegljev. Ekipa je padla na peto mesto. Nato pa je na stezo stopil Matej Turk. Po odlični igri je dosegel vrhunski rezultat in izenačil svoj osebni rekord  s 647 podrtimi keglji! To je bil tudi tretji rezultat kvalifikacij. S skupnim rezultatom 3550 so potem fantje osvojili celo tretje mesto kvalifikacij in polfinale.

Dekleta so imela precej lažje delo, saj so si že prvi dan praktično zagotovila polfinale. Nastopile so Lea Drnovšek, Irena Koprivc in Tadeja Kokalj. Vse tri so igrale odlično in potrdile drugo mesto kvalifikacij ter uvrstitev v polfinale. Lea je podrla 563 kegljev, Irena 565 in Tadeja odličnih 584, kar je bil četrti rezultat kvalifikacij! Skupaj so podrle 3356 kegljev.

Dekleta so se v polfinalu pomerila z ekipo ZKK Istra Poreč. Prvi sta začeli Tea Repnik in Irena Koprivc. Tea je z rezultatom 546 podrtih kegljev izgubila, Irena pa je zopet igrala odlično in s 569 podrtimi keglji osvojila točko. Bilo je 1:1 in +11 kegljev za Poreč. V drugem bloku sta za Calcit igrali Lea Drnovšek in Tamara Pevec. Obe sta dosegli nekoliko slabši rezultat kot v kvalifikacijah, toda Lea je zmagala v setih s 3:1 in osvojila točko, Tamara pa je izgubila. 2:2 in +29 kegljev za Poreč. V odločilnem bloku sta nastopili za Calcit Tadeja Kokalj in Noemi Živković. Tadeja (569) je po treh setih že osvojila točko, Noemi (542) pa izgubila. V zadnjem setu so tako odločali podrti keglji. Žal našima ni uspelo nadoknaditi zaostanka. 5:3 za Poreč.

Fantje so imeli za nasprotnika Avstrijsko ekipo KSK Union Orth/Donau.  Začetek je veliko obetal, čeprav igra ni bila na ravni kvalifikacij. Matej je prva dva seta dobil, potem pa zadržal prednost in s 575 podrtimi keglji osvojil točko. Igorja pa je po prvem izgubljenem setu zamenjal Štefan Flerin. Ta je potem osvojil naslednje tri sete in prav tako osvojil točko. 2:0 za Calcit in +7 kegljev. V drugem bloku sta za Calcit igrala Peter Jantol in Marko Oman. Peter je igral zelo dobro, podrl 591 kegljev, a izgubil točko za 28 kegljev. Marko je prav tako izgubil, le da s še precej večjo razliko. Tako so Avstrijci ob izenačenih setih vodili kar za 72 kegljev. Zadnja dva Gašper Burkeljca in Damjan Hafnar sta bila pred težko nalogo. Oba bi morala zmagati in osvojiti vsaj en set več. Žal jima ni uspelo. Gašper je podrl 607 kegljev, Damjan pa 573, a sta bila daleč od uspeha. 6:2 za Avstrijo.

V tekmi za tretje mesto so dekleta igrala z ekipo SKK Nachod (Češka). Tokrat sta prvi stopili na steze Noemi Živković in Tamara Pevec. Noemi (551) je odigrala najboljšo partijo tega pokala in osvojila točko, čeprav je nasprotnica podrla več kegljev. Tamara je po zelo dobrem prvem setu močno popustila, zato jo je zamenjala Lidija Pirman, ki je svojo priložnost dobro izkoristila. Nadoknadila je tri keglje, a za osvojitev točke to ni bilo dovolj. Ob izidu 1:1 so imele Čehinje 32 kegljev prednosti. V drugem bloku smo videli pri delu Teo Repnik in Leo Drnovšek. Tea je igrala odlično in  že po dveh setih napravila odločilno prednost. Na koncu je z izvrstnih 583 kegljev postavila še najboljši rezultat tekme. Lea je imela težko delo. Prvi set je dobila, nato dva izgubila, pa zadnjega spet dobila, a za točko je zmanjkalo 12 kegljev. Bilo je 2:2, a le še devet kegljev za nasprotnice. V zadnjem bloku sta nato nastopili Irena Koprivc in Tadeja Kokalj, najbolj zanesljivi igralki tega turnirja pri Calcitu. Tudi tokrat nista razočarali. Obe sta imeli dokaj lahko delo, saj nasprotnici nista nudili pravega odpora. Irena je podrla solidnih 552 kegljev, Tadeja pa spet zelo dobrih  567. Na koncu je bilo 6:2 za Calcit, ter +69 kegljev! Dekleta so dosegla tudi zelo dober ekipni rezultat 3335 podrtih kegljev. V finalu so zmagale igralke KK Istra Poreč.

Fantje so imeli za nasprotnika Madžarsko ekipo Repcelaki SE.  Žal se je moral nastopu odpovedati Damjan Hafnar, ki se je v polfinalu poškodoval. Tekmo sta odprla Matej Turk in Peter Jantol. Oba sta igrala odlično in si že po treh odigranih setih zagotovila točki. V zadnjem setu sta oba izgubila, a kljub temu priigrala 2:0 in +46 kegljev za Calcit. Peter je podrl odličnih 624 kegljev, Matej pa 594. V drugem bloku sta stopila na steze Marko Oman in Štefan Flerin. Marko je naletel na najboljšega Madžara in kljub 575 podrtih kegljev ni imel možnosti za točko. Štefan, ki je na tem pokalu prvič nastopil v mednarodni konkurenci, pa je odlično odigral prve tri sete, v slabšem zadnjem pa zadržal prednost in s 585 podrtimi keglji osvojil tretjo točko za Calcit.  Bilo je 3:1 za Calcit, a Madžari so imeli 4 keglje več. V odločilni boj sta pri Calcitu krenila Gašper Burkeljca in Igor Zamljen. Oba sta dobro začela, Gašper (587) je imel po treh setih že zagotovljeno točko, tako da je bil najslabši možen izid 4:4. V tem primeru odločajo set točke iz posameznih dvobojev. Tako se je začel boj za keglje in set točke. Če bi Calcit podrl več kegljev, bi zmagal s 6:2, a žal našim fantom ni uspelo ne eno ne drugo. V setih je bilo 13:11, v kegljih pa +15 za Repcelaki SE.  Zanimivo in morda tudi odločilno za končen izid je dejstvo, da so prav vsi igralci Calcita izgubili zadnji set! V finalu je zmagal Zaprešić, ki je rutinirano premagal mlade Avstrijce s 6:2.

Tretje mesto deklet in četrto mesto fantov je doslej največji uspeh kamniškega kegljanja. Moška ekipa je sicer že igrala v Svetovnem pokalu, a ni dosegla vidnejše uvrstitve. Obe ekipi sta sicer že bili četrti, vendar v NBC pokalu, ki je tekmovanje nižjega ranga.

Podrobne rezultate si lahko ogledate na spletni strani Kegljaške zveze Slovenije in WNBA-NBC strani, kjer so tudi vsi rezultati in video prenosi.

Avtor: Štefan Flerin

Sorodni članki