Meni Zapri

V zadnjem, 18. krogu Državnih lig sta bili najpomembnejši tekmi v Postojni, kjer je prva ženska ekipa Calcita lovila prvi naslov državnih prvakinj, prva moška ekipa pa potrditev drugega mesta. Druga moška ekipa je zmagala in osvojila drugo mesto, tretja moška ekipa pa je z zmago postala prvak 3.lige. Druga ženska ekipa je končala sezono s porazom in osvojila končno 4.mesto.

Prva ženska ekipa je bila pred težko nalogo, saj je v zadnjem krogu proti neposrednim tekmicam Proteus za naslov potrebovala zmago. Tekmo sta začeli Noemi Živković in Irena Koprivc. Noemi je prvi set izgubila, nato pa v naslednjih dveh podrla kar 328 kegljev in skupnim rezultatom 599 zanesljivo zmagala. Irena se je žal razigrala šele v zadnjem setu, ko je že izgubljala s 0:3. Podrla je zelo dobrih 581 kegljev. V drugem bloku sta za Calcit nastopili Tia Schatz in Lidija Pirman. Obe sta začeli zelo dobro in po dveh setih vodili. Tia (574) je po izgubljenem tretjem setu zadnjega prepričljivo dobila in osvojila ekipno točko. Lidija (552) je nesrečno, za en kegelj izgubila tretji set, nato pa še zadnjega in bilo je 2:2, a 53 kegljev prednosti za Calcit. V odločilni boj sta za Calcit krenili Tea Repnik in Tadeja Kokalj. Za zmago bi potrebovali vsaj pol ekipne točke, a žal jima ni uspelo. Tea (567) je dobila prvi set, nato pa ni mogla več slediti odlični kolegici iz reprezentance in je izgubila. Zadnje upanje je bila Tadeja (594), ki bi za zmago zaradi prednosti v kegljih morala dobiti zadnji set. Žal ji je v zadnjem metu padla le šestica, kar je nasprotnica izkoristila in po neodločenem zadnjem setu je točka in s tem naslov državnih prvakinj pripadel Proteusu. Torej, po 16 tekmah je naslov prvaka odločil en sam kegelj! Da je šlo za spopad dveh najboljših ekip v ligi, priča rezultat, saj sta obe ekipi podrli blizu 3500 kegljev. Povsem razumljivo je bilo razočaranje naše ekipe veliko, a vzroka za neuspeh ni iskati v zadnji tekmi, ko odloča trenutni navdih in nemalokrat tudi malo sreče. Dejanski vzrok bo dala natančna analiza strokovnega štaba, je pa že znano, da Franci Grubar ne bo več vodil ženske ekipe, kar je najavil že pred začetkom spomladanskega dela prvenstva.

Po tej izjemno dramatični tekmi sta se pomerili še prvi ekipi obeh klubov. Igralci Calcita so za potrditev drugega mesta potrebovali vsaj točko, za Proteus pa je bila tekma zgolj prestižnega pomena, saj so imeli četrto mesto praktično že zagotovljeno. Prav zaradi tega in pod vtisom uspeha deklet so igrali kot v transu. Postavili so svoj novi ekipni rekord – 3708 podrtih kegljev in Kamničanom niso dali nobenega upanja na uspeh. Edini točki za Calcit, ki je s 3602 podrtima keglja dosegel izvrsten rezultat, sta osvojila tokrat vrhunski Marko Oman s 636 podrtimi keglji in Damjan Hafnar (598). Igrali so še: Gašper Burkeljca (608), Štefan Flerin (602), Matej Turk (584) in Igor Zamljen (574). Tako so fantje končali na 3.mestu, kar štejemo za lep uspeh. Vedeti namreč moramo, da sta ekipo zapustila dva standardna igralca prve ekipe Starman in Mijatović, ki ju ni nadomestil noben igralec od drugod, ampak igralci domačega kluba. Prvič po sezoni 2008/2009 so v ekipi prevladovali domači igralci. Od drugod sta le Marko Oman in Damjan Hafnar, ki pa ju imamo za domača, saj je Marko v klubu že 14.leto, Damjan pa 11. (vmes je bil eno sezono v Ograjci). Ta uspeh dokazuje, da vodja in trener Franci Spruk za svoje dobro delo zasluži vse pohvale. Za v bodoče je naloga vodstva, da vzpodbudi mlade talentirane igralce (v klubu jih je vsaj pet) k bolj resnemu delu in postopnemu vključevanju v prvo ekipo.

Druga ženska ekipa je gostovala v Novem mestu. Tekma je bila prestižnega pomena, saj so imele naše igralke že zagotovljeno 4.mesto. Zaradi pomembnosti tekme prve ekipe niso mogle računati na pomoč teh igralk, zato je prvič za nastop v državni ligi dobila priložnost Manca Progar. Igrale so še: Tatjana Hace (547), Štefka Flerin (535), Marija Ravnikar (510),  Ljuba Babnik (489) in Valerija Hanzir (474). Bilo je 6:2 za domače.

Druga moška ekipa je doma igrala z odpisano Izolo. Kljub precej oslabljeni postavi so gladko zmagali s 7:1. Žal so že pred tem zapravili vse možnosti za napredovanje v višjo ligo, a tudi končno drugo mesto v izenačeni konkurenci ni preveliko razočaranje. Igrali so: Rok Jantol (587), Matic Babnik (572), Jakob Jančar (552), Branko Mihajlov (532), Miha Uršič (531) in Uroš Poljanšek (505).

Tretja moška ekipa je doma igrala z ekipo Kranjske gore. Za osvojitev naslova prvaka 3.lige so potrebovali vsaj točko. V prvem delu so domači povedli z 2:1, nato pa v drugem delu tekmo mirno pripeljali do zmage. Po poškodbi Rudolfa so gostje sicer nekoliko zagrozili, a zaslužena zmaga domačih ni bila ogrožena. Najboljši so bili: Marjan Dolinšek (568), Mirjan Mlinarič (566) in Brane  Brane Potočnik (550). Igrali so še: Rudolf Vidic, Franci Poljanšek, Branko Progar, Igor Alpner in Pavel Serša. Bilo je 5:3 in fantje so se lahko predali veselju ob osvojitvi naslova prvaka v 3.ligi zahod.

Sorodni članki